Anne Karnında Hidrosefali Belirtileri Ve Tedavisi

Bebek ve Çocuk Sağlığı hakkında herşey
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41924
Mesajlar: 16782
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

Anne Karnında Hidrosefali Belirtileri Ve Tedavisi

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Hidrosefali, bebeklerde baş çevresinin gereğinden fazla büyümesidir. Kafa içerisindeki basıncın artmasından ötürü kaynaklanmaktadır. Diğer sonuçları da ne yazık ki bebeklerde görülebilmektedir. Hidrosefali, dolaşım bozukluğunun ya da beyin omurilik sıvısının beyin ventriküllerinde ve meninkslerde edilmesinin sonucuna verilen addır. Sıvı birikmesi sonucu beyne baskı uygulamaktadır.

Beyne zararlı oluşu ve işleyişinin bozulması muhtemeldir. Sonrasındaki işlemde ise hasta için etkisiz hale getirebilecek semptomları hafifletmek ve hatta ortadan kaldırmak için LCS’nin optimal dolaşımını yeniden sağlamak gerekmektedir. Fetal hidrosefali birkaç kökene sahip olabilmektedir. Ne yazdık ki bu tür bir rahatsızlık anne adayının hamileliği sırasında kaptığı bir hastalıktan kaynaklanabilmektedir.

Hidrosefali nasıl tedavi edilir sorunuzun yanıtı ise, genel anestezi altında beyin cerrahı tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile tedavisi mümkündür. Bu ameliyatın yapılış amacı, beyindeki basıncı normalleştirmek ve dolaşım sağlamaktır. Böylelikle beyin omurilik sıvısının akışı optimal olmaktadır.

Anne karnındaki bebeklerde ultrason ölçümleri sonucu baş çevresi gereğinden fazla büyük ise muhakkak takibinin yapılması gerekmektedir. Anne karnında bebeklerin Hidrosefali görülme nedenleri annenin kızamıkçık, toksoplazmoz, uçuk, menenjit nedenleri gibi çok çeşitleri bulunmaktadır. Görülme sıklığı ise 1000 doğumda 1 ila 4 çocukta görüldüğü saptanmıştır. Dilerseniz çok daha detaylara indiğimiz Hidrosefali belirtileri ne demek başlığımızı birlikte inceleyelim.

Hidrosefali Belirtileri Ne Demek
Hidrosefali rahatsızlığından kaynaklı bir şüpheniz var ise belirtilerini kıyaslayarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak elbetteki emin olmak için ve tedavisi için mutlaka doktor kontrolünden geçmeli ve gözle görülen belirtileri açıkça ve en şeffaf hali ile doktorunuza iletmelisiniz. Hidrosefali her çocukta farklı belirtiler göstermektedir. Bu göstermiş olduğu belirtililer başka hastalıklarda da görüldüğü için dikkatli bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir. Kesin tanı için doktorunuza başvurmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Dilerseniz Hidrosefali belirtilerini birlikte inceleyelim.

Hidrosefali Belirtileri Nedir
Üst kısımda da bahsettiğimiz gibi Hidrosefali çocuklarda Farklı şekillerde belirti göstermektedir. 0-2 ay aralığındaki bebeklerde belirtiler farklı iken 2 ay ve üzeri bebeklerde farklı şekillerde görülebilir. Bu belirtileri birlikte inceleyelim.

Yenidoğan (0-2 ay)

Baş çevresinin normalden fazla büyümesi,
Bıngıldakta şişlik olması,
Kafa derisinin incelmesi,
Kafadaki damarların gözle görülür şekilde belirginleşmesi,
Sık kusma,
Huzursuzluk ve sonucunda çok tiz bir ses ile ağlama,
Gözlerin yuvalarından dışarı çıkması ve bakışların aşağı doğru kayması,
Nöbet geçirme,
Bebeğin normalden çok daha az uyuması,
Bebeğin tepki vermemesi,
Fiziksel ve motor gelişiminin yavaş olması.
Çocuklarda (2 ay ve üzeri)

Başın vücuda nazaran anormal şekilde büyümesi,
Baş ağrısı,
Mide bulantısı,
Kusma,
Ateş,
Çift görme,
Huzursuzluk,
Yürümesinde ya da konuşmasında gerileme,
İletişim bozukluğu,
Duyma ve motor fonksiyonlarında kayıp,
Nöbetler.
Daha büyük çocuklarda ise uyanık kalmada ya da uyanma esnasında zorluk görülebilir. Çocuklarda baş çevresinin büyük olması her defasında Hidrosefali olduğu anlamına gelmemektedir. Kesin tanı için MR çekilerek doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Hidrosefalinin Sık Rastlanan Nedenleri
Beyin içi kanamaları,
Kafa travmaları,
Beyinde tümör,
Erken doğuma bağlı kanamalar,
Menenjit,
Doğumsal bozukluklar,
Konjenital akuaktal stenoz (beyinde sıvının dolaştığı ventiküllerdeki daralma ya da tıkanıklık. )
Spina bifida gibi nöral tüp defektleri,
Araknoid kistler,
Dandy-Walker sendromu,
Chiari malformasyonu,
Erken doğum,
Beyin enfeksiyonları ya da anne karnında geçirilen enfeksiyonlar,
Beyin tümörü,
Beyin içi kanamaları,
Doğum yaralanmaları,
Beneğinizin beynindeki kan damarlarının yeteri kadar oluşmaması,
Çocuklukta kafa travmaları.
Hidrosefalinin Sık Rastlanan Belirtileri
Başın normalden fazla büyümesi,
Bebek yeni doğan döneminde ise bıngıldaki şişlik,
Kafa derisinde incelme ve damarların belirginleşmesi,
Mide bulantısı,
Baş ağrısı,
Kusma,
Huzursuzluk,
Çocukların ya çok az uyuması ya da gereğinden fazla uyuması,
Fiziksel ve motor gelişiminde yavaşlama veya gerileme,
Ateş.
Hidrosefali Tanı Yöntemleri
Eğer hamile iseniz ultrason cihazında bebeğin baş çevresinin normale nazaran büyük olması sonucu bazı uygulanan testler ile tespit edilebilmektedir. Ultrasonda beneğinizin beyin gelişimi tespit edilir. Genişlemiş karıncıklar ya da beyindeki boş alanlar gibi sorunlar ultrason cihazı ile tespit edilebilinmektedir. Lakin Hidrosefali ilk aylarda görünmez. Son üç ayda yani 3. Trimesterde belli olmaktadır. Eğer doktorunuz tarafından herhangi bir şüphe var ise başka testler uygulanarak kesin tanı konulabilir.

Anne karnında Hidrosefali olan bazı beneklerde ciddi sorunlar olabileceği için doktorunuz fetal MR gibi ileri tetkiklerde isteyebilmektedir. MR radyasyon içermediği için hamilelik sorasında yapılmasının herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Bebekteki kromozomların takibi için doktorunuz amniyotik sıvı da isteyebilir. Ailenin geçmişinin bilinmesi açısından detaylı hasta öyküsü öğrenilir.

Doğum sonrasında çocuk doktorunun rutin muayenesi sırasında baş çevresi ve fiziksel, motor gelişimi takibi yapılır. Beyin tomografisi, manyetik rezonans görüntüleme, beyin ultrasonografisi ile bebeğinizin beyni detaylı bir şekilde görüntülenir.

Hidrosefali Tedavisi
Hidrosefali tanısı anne karnında teşhis edilse dahi ne yazık ki gebelik sürecinde tedavi edilemez. Bebek anne karnında iken ilaç tedavisi uygulanamaz. Hidrosefali tedavisi, sıvının dolaşmasını engelleyen tıkanıklığın nedenine, (tümör, kist gibi) hastalığın şiddetine, bebeğin yaşı ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Şayet tümör ve kist ise nedeni, tümör ve kistin çıkarılmasına yönelik ameliyat yapılabileceği gibi, ETV adı verilen karıncıktaki tıkanıklığın açıldığı ameliyat yöntemi de doktorunuz tarafından tercih edilebilmektedir.

Gebelikte konulan Hidrosefali tanısında anne adayının olabildiğince en erken zamanda doğurtulması ve bebeğin ameliyatının yapılması gerekmektedir. Tedavinin amacı beyin içerisindeki sıvının boşaltılmadı üzerine yapılmaktadır. Genellikle kulak arkasından yerleştirilen Şant adı verilen bir drenaj sistemi yerleştirilir. Bu sıvı bebeğinizin beyninden vücudunun başka bir yerine (kalbe, karaciğere, karına) gönderilir. Bu gönderilen bölgelerde sıvıyı rahatlıkla emebilmektedir.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj