Kulakta yaz risklerine dikkat!

Kadın Sağlığı, Genel Sağlık hakkında merak ettiğiniz ve sormak istediklerinize buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41972
Mesajlar: 16791
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

Kulakta yaz risklerine dikkat!

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

İşitme görevinin yanı sıra vücudun dengesini sağlamada da çok önemli bir rol oynayan, vücudumuzun en karmaşık organları arasında yer alan kulaklarımız özellikle yaz aylarında önemli risklerle karşı karşıya kalıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil, yaz aylarında özellikle dış kulak yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirterek “Yüzülen havuz veya denizin temiz olmaması çoğunlukla kulakta enfeksiyona yol açabiliyor. Ayrıca havuzdaki klor dış kulak yolunun dış etkenlere karşı direncini düşürüyor. Su teması sonrası kulakların nemli bırakılması ise özellikle mantar enfeksiyonlarının gelişimine neden oluyor” diyor.

Havuz ve denizde dikkat!
Dış kulak yolu çok kolay bir şekilde havuz ve denizdeki mikroorganizmalardan enfekte olabiliyor, Yaz döneminde dış kulak yolu enfeksiyonu diye tabir edilen bölgenin enfeksiyonları sıklıkla görülüyor. Deniz ve özellikle havuz suyunun içindeki mikroplar başlı başına bu bölgede enfeksiyona yol açabiliyor. Havuz suyu mikrop açısından temiz olsa dahi yüksek pH değerine sahip olduğundan dış kulak kanalındaki düşük pH oranını bozup mikropların bu bölgede yerleşip üreyebilmelerine zemin hazırlayabilir. Bunun yanı sıra kulak kanalında sıkışan ve doğru temizlenemeyen kulak kirinin suyla teması sonucu geçmeyen kulak tıkanıklıkları oluşabilir.

Kulak çubuğuyla gelen tehlike
Kulak kirini temizlemek ya da kulak tıkanıklığını açmak amacıyla kulak çubuğu da çok yaygın kullanılıyor ancak dikkat! Normal şartlar altında kulak kiri kendiliğinden dışarı atılır, kulak temizliği için kulak pamuğu kullanıp çok fazla derine sokulduğunda ise kir iyice zara doğru itilerek tıkanıklık artar. Bu da enfeksiyona zemin hazırlar. Bu nedenle kulak çubuğu ya da gelişigüzel damla kullanmak yerine mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bakteri kaynaklı dış kulak yolu enfeksiyonu şiddetli kulak ağrısına yol açar, kulak mantarında ise inatçı kulak kaşıntıları oluşur. Bu sorunlar da yazın çok yaygın görülür.

Kulak sağlığı için 7 önemli önlem
Havuzun ve denizin temiz olmasına dikkat edin.
Duş veya yüzme sonrası kulaklarınızı kurutmaya çalışın çünkü kanaldaki nem enfeksiyona zemin hazırlayabiliyor.
Kulaklarınızı deniz veya havuzdan sonra bir havlu veya saç kurutma makinesi ile kurutun.
Mevcut bir kulak zarı probleminiz yoksa kulak tıkacı kullanmayın. Aksi taktirde kulak tıkacı hem kulağın havalanmasını bozabilir, hem de sert tıkaçlar dış kulak yolu cildine zarar vererek enfeksiyon riskini artırabilir.
Bonenizin çok sıkı olmamasına dikkat edin.
Kulağınızda tıkanıklık veya basınç hissettiğinizde rahatlamak için kesinlikle kulak çubuğu kullanmayın.
Herhangi bir sorunda gelişigüzel uygulamalardan kaçınıp mutlaka hekime başvurun.
1
1 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj