YUVARLAMA (YUVALAMA)

Gaziantep mutfağı

Paylaşmak istediğiniz püf noktalar, öneriler ve tarifler listesini buradan oluşturabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41924
Mesajlar: 16782
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

YUVARLAMA (YUVALAMA)

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

indir (1).jpg
indir (1).jpg (11.5 KiB) 63 kere görüntülendi
3 kişilik Yuvarlama için

1 su bardağı pirinç(Tercihen sarı çeltik veya Karacadağ pirinci)

130 gr çiğköftelik kıyma(sıfır sinir ve sıfır yağsız)

Yarım çay kaşığı Toz Karabiber

Tuz

250 gr kuşbaşı doğranmış az yağlı yemeklik et(koyun)

Yarım su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı süzme yoğurt

1 ad küçük yumurta(Large bir yumurta fazla olacağından)

1 tatlı kaşığı un(tercihen)

1 yemek kaşığı kuru nane

1 yemek kaşığı sadeyağ veya zeytinyağı

2 yemek kaşığı sadeyağ veya 2 yemek kaşığı tereyağı


YAPILIŞI

Yemeklik doğranmış kuşbaşı et bir tencerede 4-5 bardak su ilavesiyle kaynatılır. Kaynayan etin kefi alınır. Et piştiği zaman içine daha önceden 1 gece bekletilmiş kabuğu soyulmuş ve pişmiş olan nohut ilave edilir.

1 gün önceden 1 su bardağı pirinç yıkanır, suyu süzgeçte süzülürken kendi halinde kurumaya bırakılır. Ertesi gün, kurutulmuş pirinç çekilerek un haline getirilir.(Sıfır dediğimiz şekilde olmasına gerek yok biraz dişe gelmesi tercih edilir.) Çiğköftelik kıyma ve bu çektiğimiz pirinç, yarım çay kaşığı karabiber ve yeterince tuz ilave edilerek elde yoğurulur. Yoğururken kesinlikle su verilerek yoğurulmaz. İlk yoğurma işleminde sert olacaktır ama yoğurulduğunda sakızlaşacaktır.

ben bu aşamayı et çekme makinasıyla yapmayı tercih ediyorum hem yoğurma süresi kısalıyor hem daha sakız gibi olmasını ve eşit parçalanmasını sağlıyor

Pürüzsüz bir köfte elde edilene kadar yani sakızlanana kadar yoğurulduktan sonra köfteden, nohuttan çok daha küçük parçalar koparılarak, el ayası içinde yuvarlak bilyeler şeklinde yuvarlanır. Yuvarlanan köftelerin muntazam olması için avuç içi işaret parmağı ile arada sırada zeytinyağı ile yağlanır.Ne kadar küçük yuvarlarsanız o kadar lezzetli oluyor ...

Yuvarlanan köfte, süzek içinde buharda (steaming ) 5 dk pişirilir. Tencerede pişen etin üzerine veya başka bir tencerenin içine 3 bardak su ilave edilerek, kaynadıktan sonra süzek yerleştirilir ve üzerine tencerenin kapağı kapatılarak buharda 5 dk pişmesi sağlanır. Pişen köfteler geniş bir tepsiye dökülerek soğutulur.

Bu arada 2 su bardağı süzme yoğurt, küçük bir tüm yumurta,1 yemek kaşığı sadeyağ veya zeytinyağı,1 tatlı kaşığı un (tercihen) ben kullanmıyorum. Bunların hepsi bir tencerede birleştirilir ve çok kısık bir ateşte sürekli aynı yönde karıştırılarak pişirilir. Bu pişirme sırasında, yoğurt üzerin azar azar pişen etin suyundan ilave edilir. Pişen yoğurt kabarıp kaynamaya başlayınca, içine yuvarlanan köfteler, kalan et suyu, et, nohutun hepsi ilave edilir. Bir taşım kaynadıktan sonra yeterince tuz ilave edilir ve altı kapatılır.

Sadeyağ veya tereyağı bir tavada ısıtılır, tava ocaktan alındıktan sonra kuru nane ilave edilir.(Yağ çok sıcak olursa kuru nanede istediğimiz rengi alamayız.)

Bu yağımız yemeğin üzerine veya tabaklanan yemeğin üzerine gezdirilir. Tabaklanan yuvarlanmanın üzerine çok az karabiber de gezdirilir.



afiyet olsun ...
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41924
Mesajlar: 16782
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

Re: YUVARLAMA (YUVALAMA)

#2

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
Seda
İfadeler: 1313
Mesajlar: 966
Kayıt: 14 Kas 2023, 00:18
Teşekkür etti: 6 kez
Teşekkür edildi: 3 kez
Burç:

Re: YUVARLAMA (YUVALAMA)

#3

Okunmamış mesaj gönderen Seda »

Çok severim.
Ramazan bayramının oruc son günü arefe günü annem yapip bizi çağırır.
🤗
1
1 Resim



Cevapla