Felsefeye Giriş Yapmak İçin Okumanız Gereken Eserler

Okumayı seven herkesin ortak alanı. Kitap tavsiyeleri, kitaplar ve yazarlar üzerine sohbet ve tavsiye alanıdır...

Moderatör: deanspie

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41924
Mesajlar: 16782
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

Felsefeye Giriş Yapmak İçin Okumanız Gereken Eserler

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Böyle Buyurdu Zerdüşt / Friedrich Nietzsche

Herkes ve hiç kimse için bir kitap. Nietzsche’nin ölümlülere bıraktığı son imzası. “Ben bu kulaklara göre ağız değilim” diyor; bu eser, bir kitaptan ziyade bir kılavuz. Nietzsche’ye göre insan, aşılması gereken bir şeydir, dolayısıyla insanın üst insan modeline geçişinin sağlanması gerektiğini ileri sürer. Kadınlar hakkında ise her çekmiş erkek gibi pek iyi konuşmaz: “Kadınlar hakkında sadece erkeklerle konuşulur.”

Yabancı / Albert Camus

Camus’ye göre, “Her özgürlüğün ucunda bir yargı vardır; işte bu yüzden özgürlüğün yükü çekilmez, çok ağırdır.” Varoluşçuluğun en sert eserlerinin başında gelen Yabancı, bir edebiyat eserinden çok bir felsefi metindir. Önsözünde de belirtildiği gibi, Yabancı, ‘Saçma üzerine ve saçmaya karşı yazılmış, klasik değerde bir eserdir.’

Bilgi Ağı / W. V. Quine, J. S. Ullian

Bu basit bilgilerle yoğrulmuş eser, Amerikalı profesörler W. V. Quine ve J. S. Ullian’ın ortak çalışması. Oldu ki bu eseri aldınız, koltuğunuza kuruldunuz, okumaya başladınız; ne zaman başladığınızı unutacak kadar kısa sürede son sayfaya gelecek ve ne çok şey öğrendiğinizi düşüneceksiniz, bunların başında da düşünmek geliyor. Matematik, mantık, felsefe gibi farklı disiplinlerle ‘Felsefeye nasıl girilir?’ sorusuna en basit ve anlaşılır şekilde cevap veren bu şirin profesörlerin kitabının ABD’de, lisans düzeyinde okutulduğunu da ekleyelim

Denemeler / Montaigne

‘Kendini tanı’ düsturuna sadık kalan Montaigne’in satırlarında kendisini göreceğinizi garanti edebilirim.

Komünist Manifesto / Karl Marx

En kaliteli ve ses getiren, tarihe yön veren propaganda metinlerinden birini okuyacak, felsefenin insana dair en somut verilerinden haberdar olacak ve 27 yaşında “Dünyayı anlamak yetmez, onu değiştirmek gerekir” diyen bir adamın 30 yaşındayken bunu somutlaştırma çabasına şahit olacaksınız.

Minima Moralia / Theodor Adorno

Yastığa kafasını koymadan önce bir şeyler okumak isteyenlerin de, her zaman dilediği yerden açıp birkaç sayfa okuyabileceği bir kitap arayanlar da doğru adresteler. Başlarda biraz ağır gelse de, bu cümleleri duyduktan sonra kusursuz bir metinle karşı karşıya olduğunuza eminim ki kısa sürede siz de ikna olacaksınız. İşte yersiz yurtsuzların kutsal kitabı, moderniteye çekilmiş en sert nanikten en anlamlı alıntılardan biri: “Yanlış yaşam doğru yaşanmaz.”

Lars Fr. H. Svendsen

Kitapta yalnızca özellikle varoluşsal metinleri (şiir, film, roman, tiyatro oyunu ne ararsanız) analiz etmekle kalınmıyor aynı zamanda okuması zevkli bütün deli filozofları ve o kadar da deli olmayanları ‘sıkılmak’ bağlamında gayet eğlenceli (sıkıcı olmayan!) bir şekilde anlatıyor. Elbette can sıkıntınızı tedavi etmiyor ama canınızın neden ve nasıl sıkıldığını öğretirken bunun çok da anormal olmadığına sizi ikna ediyor.
1
1 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj