Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Okumayı seven herkesin ortak alanı. Kitap tavsiyeleri, kitaplar ve yazarlar üzerine sohbet ve tavsiye alanıdır...

Moderatör: deanspie

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41898
Mesajlar: 16780
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Kendiniz örnek olun
Gerçek bir kitap kurdu musunuz ve en sevdiğiniz romanı saatlerce okuyabilir misiniz? O zaman bunu çocuğunuza gösterin. Okumayı kutlayın, çocuğunuza yeni bir kitap için ne kadar heyecanlı olduğunuzu ve kitap okumaktan ne kadar zevk aldığınızı anlatın. Bütün bunları elbette abartmadan yapmalısınız. Bu sayede çocuklarınızın da kitaplara merak duymasını sağlamış olursunuz.

Neyi sevdiğini, hangi hikayelerle ilgilendiğini bulun
Bazen bir çocuk, onu gerçekten ilgilendiren bir kitap bulamadığı için okumak istemez. Kitapçıya veya kütüphaneye birlikte gidin ve farklı bölümlere göz atın. Çocuğunuzun severek izlediği bir çizgi film var mı? Belki bu bir kitap olarak da mevcuttur… Çocuğunuzun kitapları yalnızca kapağına göre seçmediğinden emin olun. Sadece kapağına bakarak kitap seçimi yapmak genellikle hayal kırıklığına yol açar ve okuma arzusuna zarar verir. Çocuğunuzun zaten beğendiği bir kitap varsa, aynı yazarın bir başka kitabı genellikle iyi bir seçimdir. Çizgi roman veya dergilere de izin verin. Önemli olan yaşına uygun olması ve çocuğunuzun bundan hoşlanmasıdır.

Hemen sonuca varmayın
Çocuğunuzla okuma durumları iyi gitmediğinde bu çocuğunuzun sadece daha fazla pratik yapması gerektiği anlamına gelmez. Çocuğunuzun iyi okumamasının ve okumaktan zevk almamasının birçok nedeni olabilir; örneğin disleksi, bir tür görsel bozukluk, dil gelişimi bozukluğu ve çok daha fazlası... Bu, uzmanların desteğini gerektirebilir.


Eski, tozlu kitaplar yerine e-kitap tercih edebilir
E-kitaplar, okumayanları da ikna edebilir. Siz sayfaları yıpranmış eski güzel kitapları tercih ederken; dijital medya, okumak istemeyen bir çocuğun fikrini değiştirebilir. Cep telefonları, tabletler ve benzerleri çoğu çocuk için inanılmaz derecede çekicidir. Bununla ilgili bir hikaye okumasına izin verebilirsiniz. Çocuğunuz e-okuyucudaki tüm romanları okuyabilir veya farklı cihazlarda okumayı öğrenmek için uygulamaları kullanabilir.


Günlük yaşamda küçük okuma görevleri verin
Etrafımız reklamlar ve tabelalarla çevrili. Çocuğunuza zaman zaman yüksek sesle okuma yaptırmayı deneyin.

Çocuğunuzu baskı altına almamak için, bu tür görevleri gelişigüzel bir şekilde dahil etmek en iyisidir; ‘Ne yazdığını okuyabiliyor musun? Ben tam göremiyorum’ gibi… Çocuğunuz okumak istemiyorsa, öğretildiğini hissetmemesi önemlidir.

Bir ebeveyn olarak asla katı bir öğretmen rolünü üstlenmeyin. Çocuğunuz sizinle birlikte kendini güvende hissetmeli ve öğrenme stresinden kurtulmalıdır.

Buzdolabının üzerine birbirinize küçük mesajlar da bırakabilirsiniz. Bir kelime yazarsınız, çocuğunuz onu okur ve kelimenizin son harfinden başlayarak yeni bir kelime oluşturur. Sonra sıra yine size gelir...

Okumak için en sevdiğiniz yeri bulun
Çocuğunuz okumak istemiyorsa, belki de okumak için doğru yeri bulamamıştır. Bazı çocuklar ödevlerini en iyi çalışma masasında yaparken, diğerleri yerde kamburlaşmayı tercih edebilir. Okumak da bu şekilde işleyebilir. Çocuğunuza en çok nerede kitap okumak istediğini sorun. Aklına bir şey gelmiyorsa, birlikte farklı yerleri deneyin ve çocuğunuza orada kitap okuyun. Örtünün altında el feneriyle, çayırda güneşte veya sıcak banyoda; belki de okumanın daha iyi sonuç verdiği favori bir yer bulacaksınız.

Ayrıca çocuğunuz için rahat bir okuma köşesi oluşturabilirsiniz. Böyle rahat bir okuma cenneti yaratmak için ihtiyacınız olan tek şey; geniş, rahat bir minder, bir tente ve bir dizi ışık. Bu aynı zamanda kişisel okuma cennetiniz için bir fikir de olabilir.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj