Bu Yıl Okul Döneminde Çocuğuna Hangi Kitapları Okutmalısın?

Okumayı seven herkesin ortak alanı. Kitap tavsiyeleri, kitaplar ve yazarlar üzerine sohbet ve tavsiye alanıdır...

Moderatör: deanspie

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41859
Mesajlar: 16768
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

Bu Yıl Okul Döneminde Çocuğuna Hangi Kitapları Okutmalısın?

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

80 Günde Devri Alem: Jules Verne

Yazdığı kitaplarla çağının çok ötesinde bir hayal dünyası kurmuş olan ve bilimkurgu edebiyatının da dev ismi olarak tarihte yerini alan Fransız yazar Jules Verne’in 80 Günde Devri Alem kitabını listemizin ilk sırasına koyuyoruz. Çok ilerici bir bakış açısı ile zamanından çok ötede hikayeler yazan Verne, bu kitabında bizi bir iddia sonucu başlayan ve dünyanın çevresinde yapılan inanılmaz bir tura götürüyor. İngiliz Phileas Fogg, her zaman gittiği kulüpte arkadaşlarıyla bir iddiaya giriyor ve 80 günde dünyanın çevresini dolanabileceğini söylüyor. İddiasına göre tam 80 gün sonra 21 Aralık 1872 20:45’te tekrar kulüpte olması gerekiyor ve inanılmaz bir macera başlıyor. Sayısız engeli ve zorluğu aşarak uşağı ile birlikte dünyayı turlamaya başlayan Fogg’un öyküsü nefes kesiyor.

Sefiller: Victor Hugo

Dünya edebiyatının dev isimlerinden Victor Hugo’nun kaleme aldığı ve en çok okunan kitaplar arasında da yer alan Sefiller, sayısız ödül almış eserler arasında. Büyük ve köklü bir toplumun çöküş hikayesini ve insanların bu toplum içerisinde nasıl hayatta kalmaya çalıştığını anlatan Hugo, 19 yıl boyunca kürek mahkumluğu yapan Jean Valjean’ın yaşadığı hayatı gözler önüne seriyor. Duygusal olarak çok farklı şekilde kurgulanan ve akıcı hikayesi ile de dikkat çeken Sefiller, 1800’ler Fransa’sının siyasal yaşamından da esintiler ve izler taşıyor.

Çizgili Pijamalı Çocuk: John Boyne

John Boyne tarafından kaleme alınan ve daha sonra filmi de çekilen Çizgili Pijamalı Çocuk, okunması gereken kitaplar listemizde yer alıyor. Dünya çapında 7 milyondan fazla satış yapan bu kitap, İrlandalı yazarın da en önemli eserleri arasında yer alıyor. Nazi Almanya’sının arka planını ve iç yüzünü tüm açıklığı ile gösteren kitap, özellikle çocukların bu korkunç dönemde yaşadıklarını ve iç dünyalarını gözler önüne seriyor. Bir çocuk kitabı olarak ele alınsa da Çizgili Pijamalı Çocuk, içeriği ile yetişkinlere de hitap ediyor. Bir Alman ve bir Yahudi çocuğunun böylesine bir ortam içerisindeki arkadaşlıklarından yola çıkan kitap, soykırım hakkında da ipuçları veriyor.

Yaban: Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Sırada Türk edebiyatının büyük ve önemli isimlerinden Yakup Kadri Karaosmanoğlu var. Karaosmanoğlu’nun kaleme aldığı Yaban, ilk kez 1932 yılında okuyucu ile buluşmuş ve ilk günden çok beğenilmişti. Birinci Dünya Savaşı ile Sakarya Meydan Muharebesi arasında geçen çetin ve zorlu dönemi konu eden kitap, özellikle dönemin köy hayatına ışık tutması ve bu yaşantıdan izler taşımasıyla dikkat çekiyor. Karaosmanoğlu kitabında, aydınlar ve köylüler arasındaki çekişmelerden yola çıkarak dönemin sosyal hayatı konusunda da ipuçları sunuyor.

Beyaz Diş: Jack London

Sırada yine dünya edebiyatının önemli isimlerinden Jack London’un ıssız diyarlar ve yaban hayatını konu ettiği Beyaz Diş romanı var. Doğal ve vahşi hayatın izlerini taşıyan bu kitap, hayvanların yaşam mücadelesi ve hayatta kalma içgüdülerine dair izler taşıyor. Soğuk, karlı ve buzlu kuzey topraklarında geçen öykü, her ne kadar hayvanların dünyasında geçse de bizlerin yaşamlarına dair de izler taşıyor. Çocuğuna okutman gereken dev eserler arasına Beyaz Diş’i de alabilirsin.

Alice Harikalar Diyarında: Lewis Carrol

Ünlü yazar Lewis Carrol’un yazdığı Alice Harikalar Diyarında, 1865’te kaleme alınan bir kurgu ve fantezi hikayesi. Bu alandaki en önemli eserlerden biri olarak tarihteki yerini alan Alice Harikalar Diyarında, küçük bir tavşan deliğinden düşen, yeni ve bilinmeyen bir ülkeye adım atan Alice’in başından geçenleri anlatıyor. Özellikle çocukların hayal dünyalarının gelişiminde büyük katkıları bulunan bu kitap, aynı zamanda dostluk, arkadaşlık gibi duygulara yönelik önemli ipuçları da taşıyor.

Define Adası: Robert Louis Stevenson

Robert Louis’in yazdığı Define Adası adlı eser çocuklarınızın hayal gücünü genişleten ve okumayı sevdiren bir eser. İngiltere’de yaşayan bir hancının oğlu olan Jim Hawkins’in eline geçen harita üzerine çıkmış olduğu define avındaki maceraları anlatan kitap, günümüzdeki popüler korsan imgesinin oluşmasında da önemli bir paya sahip. Küçük Hawkins’in başından geçen maceralar ve denizle adada yaşadığı olaylar etrafında şekillenen öykü, bir çocuğun merak duygusunun da ne kadar önemli olduğunu bizlere aktarıyor. Bu eseri de okul dönemindeki çocuğuna okutman gereken kitaplar arasına alabilirsin.

Çavdar Tarlasında Çocuklar: J.D. Salinger

Jerome David Salinger tarafından kaleme alınan Çavdar Tarlasında Çocuklar, ilk kez 1951 tarihinde yayınlanan klasikler arasında. Özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin okuması gereken kitaplar listesinde yer alan kitap, ergenlik döneminin içerisindeki bir çocuğun dünyayı algılayış biçimini anlatırken aynı zamanda ebeveynlerin yarattığı dünya karşısında oluşan isyana da yer veriyor. Samimi ve akıcı bir dili bulunan kitap, Salinger’in de ilk ve tek romanı.

Sineklerin Tanrısı - William Golding

Dünya edebiyatının en önemli klasiklerinden biri olarak kabul edilen Sineklerin Tanrısı, Nobel Edebiyat Ödüllü William Golding imzasını taşıyor. Bilindik ıssız ada hikayesinden yola çıkan kitap, karakter analizleri ve insanların birbirleri arasındaki ilişkilere odaklanıyor. Kitabın ana konusunu saf ve bir o kadar temiz olan çocukların da gelişen olaylar ve çevre sayesinde zaman içerisinde vahşileşebilecekleri oluşturuyor. Kitabın ana kahramanı olan Ralph’in adadaki diğer çocuklarla olan iletişimi bir hayat dersi olarak sunuluyor. Kitabı özellikle lise çağındaki çocukların okuması öneriliyor.

Simyacı - Paulo Coelho

Edebiyat dünyasının dev isimlerinden Paulo Coelho imzası taşıyan Simyacı da okunması gereken kitaplar listesinde yer alan eserlerden biri. İlk kez 1988 yılında yayınlanan kitap, Doğu-Batı dünyası arasındaki farklılıklar ve etkileşimin içeriğine değinen ve uzun bir yolculuğa çıkan Santiago’nun hikayesine odaklanıyor. Bir macera kitabı havası da taşıyan kitap içerisinde hayata dair birçok fikir ve felsefik yaklaşımı da barındırıyor. Endülüslü bir çobanın gördüğü bir rüyanın arkasından hayallerine doğru yaptığı yolculuk ve bu yolculukta yaşadığı ilginç olaylar son derece akıcı bir dille sunuluyor.

1984 - George Orwell

Ütopik kitapların ve romanların yazarı George Orwell imzalı 1984 de listeye alınması gereken eserler arasında. Bildiğimiz dünyadan çok farklı, tamamen varsayımsal ancak bir o kadar bugünün ve geçmişin farklı izlerini taşıyan kitap, bireyin özgürlüğü ve toplumsal hayatın yalnızlığı üzerine bir eser. Büyük Birader ismi verilen ve her şeyi gözetleyen bir yapının olduğu bir dünya, 3 büyük parçaya bölünmüş ve sürekli birbiri ile savaş halinde olan bir düzeni anlatıyor. Bu düzenin içerisinde varlığını sürdürmeye çalışan bireyler ise bir yandan korku bir yandan da merakla düzenin dışına çıkmaya çalışıyorlar. Büyük bir felsefi tartışmaya da yol açan kitap, gelecek hakkında çizilen en iyi ve gerçekçi senaryolardan da biri sayılıyor.

1- Küçük Prens, Antonie de Saint-Exupery


Küçük Prens, sevgi, emek, bağlılık gibi duyguların, alınan derslerle ve kurulan dostluklarla pekiştiği bir klasik. Çocuklara sevgiyi, ön yargısız olmayı, kalbinin sesini dinlemeyi öğreten bu eser yetişkinler için de okunması gereken kitaplar listesinde yer alıyor. Fransa doğumlu bir pilot olan yazar, uçuş maceralarını ve sade dilini coşkulu duygularla Küçük Prens’te ustaca birleştiriyor.

2- Define Adası, Robert Louis Stevenson

Hepimizin hayalinde define haritası, korsan ve macera adası denilince oluşan ortak bir resim vardır. İşte Define Adası, çocukların hayal dünyasında bu efsanelerin yaratıldığı ilk klasiklerden biri. Bill ve arkadaşları korsanlarla olan mücadelelerinde hem defineyi hem dostluğun önemini buluyorlar. Çocuklarda empati duygusunu geliştiren ve doğayla ilişkiyi de güçlendiren Define Adası, Stevenson’un 1883 yılında yazdığı macera dolu bir çocuk romanı.

3- Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Roald Dahl

Birçok çocuk kitabı gibi sinemaya uyarlanan, görselliğiyle çocukların renkli dünyasını besleyen Charlie’nin Çikolata Fabrikası, şehir dışında bir barakada, yoksul ama sevgi dolu bir dünyada başlıyor. Çikolata tutkusu etrafında şekillenen dünyada Charlie ile gizemli çikolata fabrikasının sahibi Bay Wonka’nın neşeli macerası çocukları bekliyor.

4- Çocuk Kalbi, Edmondo de Amicis

Amicis’in 1886 yılında tamamlayarak dünya klasiklerine kazandırdığı Çocuk Kalbi, üçüncü sınıfa giden Enrico’nun insanları tanımasının ve farklılıklardaki zenginliği öğrenmesinin hikayesi. Çocuk Kalbi çocuklara paylaşmayı, saygıyı, yardımlaşmayı ve ön yargısız olmayı yine bir çocuğun günlüğünden yola çıkarak anlatıyor.

5- Alice Harikalar Diyarında, Lewis Caroll

Bir matematikçi olan Caroll, dehasını ve hayal gücünü bu renkli başyapıtta birleştiriyor. Alice’in semboller, sihirler ve merakla dolu macerası çok acelesi olan bir tavşanla karşılaşmasıyla başlıyor. Çocukların zaman kavramıyla tanışmasını eğlenceli hale getiren bu macera, serinin devamı olan “Aynanın İçinden” ile bambaşka dünyalara açılıyor.

6- Peter Pan, James Matthew Barrie

Çizgi filmlerin, boyama kitaplarının ve sinemanın hep çocuk kalan kahramanı Peter Pan, çocuklar için okunması gereken kitaplar listesinde her zaman yerini koruyor. Var Olmayan Ülke’de korsanlar, periler, Kızılderililer ve denizkızları ile dolu bu fantastik macera çocuklara hayal kurmanın yaşam boyu süreceği müjdesini veriyor.

7- Harry Potter, J.K. Rowling

Harry ve iki arkadaşının yaşayarak öğrenme üzerine kurulu olan maceraları hem edebiyat hem sinema klasikleri arasında çoktan yerini aldı. 8 kitaplık bu fantastik seri, eğlenceli, duygusal ve heyecanlı sahnelerle dolu büyülü bir yolculuk. Harry Potter çocuklara arkadaşlık ve dayanışma dolu renkli bir dünya sunuyor.


8- Pippi Uzunçorap, Astrid Lindgren

Pippi Uzunçorap, Astrid Lindgren'in üç kitaplık dizisinin sıra dışı kahramanı Pippi ve arkadaşlarının hikayesi. Pippi’yi bu kadar tuhaf kılan sadece uzun çorapları değil, üstün yetenekleri. Verandasında yaşayan atı ve maymunuyla Pippi, çocuklar tarafından çok seviliyor. Bu becerikli, hazırcevap ve tuhaf kız çocuğu çizgi film ve resimli romanlar dünyasında da oldukça popüler.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj