1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Koçluk! Profesyonel koçluk nedir, nasıl yapılır?

Gönderilme zamanı: 12 Nis 2023, 19:58
gönderen nscckts
Hayatınıza yeni bir bakış açısı katmak, kendinizi geliştirmek ve dönüştürmek istiyorsunuz. Hatta bunu yaparken bu olumlu değişimi başkalarıyla da paylaşmak… Son dönemin popüler mesleği koçluk tam da böyle bir alan.

İnsanın önce kendi için çıktığı yolculukta kendini geliştirdikçe başkalarına da yardım edebilmesi, hayatlarına dokunabilmesi çok tatmin edici. Bunu yaparken alınan eğitimlerin yeterliliği ve geçerliliğinin önemi de çok büyük. Koçluk eğitimi almak ya da iyi bir koçtan yardım almak yaşamınıza yeni bir soluk getirebilir. Koçlukla ilgili merak ettiklerimizi Adler Coaching and Business Training Central Europe Genel Müdürü Esar Özar’a sorduk. İster bir kariyer planı olarak, isterseniz kendinize ve etrafınıza yardımınızın dokunması için profesyonel koçlukla ilgili bilmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

KOÇ OLMAYA NASIL KARAR VERİLİR? *
Koçluk, her ne kadar başlangıçta sadece yeni bir iş kolu ya da mesleğe başlamak gibi gözükse de, aslında başladıktan sonra kişinin kendi gelişimi ve içsel yolculuğu adına da destek olan bir süreçtir. Kişinin değerleri, güçlü yönleri ve gelişim alanlarını ortaya çıkararak farkındalığını yükseltir. Bu sebeple, koçluk eğitimini kişiler önce kendi farkındalıklarını yükseltmek ardından başkalarına profesyonel olarak koçluk yapmak için alıyor. ICF onaylı profesyonel sertifikalı koçluk programlarımıza özellikle bu bakış açısıyla profesyonel gelişimlerini ve değişimi hedefleyen tüm seviye yöneticiler, insan kaynakları profesyonelleri, eğitmen ve öğretmenler, danışmanlar ile yaşamda kendini ve ilişkilerinde daha etkin olmak isteyen her yetişkin katılabiliyor.

HER İSTEYEN KOÇ OLABİLİYOR MU? *
Koçluk bireysel bir yolculuk olduğu için hayatında değişime istekli olan herkese dokunabilir. Kişi tek, bütün ve eşsizdir prensibi temel ilkelerimizden. Herkes güçlü yönlerini koçluk mesleğine entegre ederek kendi stilinde seçtiği alanda koçluk yapabilir. Her şeyde olduğu gibi “isteklilik ve kalpten” bu işi yapabilmek, koç olmak isteyenlerin kendilerini geliştirmeleri sürecinde en önemli motivasyonları olur. Bir koç; danışanlarında farkındalık oluşturma sürecine katkıda bulunacağından, koç adaylarının öz farkındalık sürecine kıymet veren, sürekli öğrenme zihniyetine sahip ve etkin dinleme, soru sorma becerilerine önem veren niteliklere sahip olması kendilerini güçlendirecektir.

KOÇLUK KENDİ İÇİNDE KAÇA AYRILIYOR? *
Koçluğun ülkemizde meslek olarak kabul edilmesi ve koçluk mesleğinin yaygınlaşmasıyla birlikte koçlar kendi arzu ettikleri alanlarda uzmanlaşıyor, niş alanlarını belirliyor ve buna bağlı olarak da koçluk becerilerini deneyimleyebiliyor. Yönetici, kariyer, öğrenci, girişimci, kariyer, yaşam, nefes, ilişki, takım, ebeveyn koçluğu vs gibi farklı koçluk alanları bulunuyor. Profesyonel koçluk eğitimini tamamlamış bir kişi, kendisini rahat hissettiği ve derinleşmek istediği koçluk alanını kendisi belirleyerek profesyonel yaşamını bu doğrultuda devam ettirebilir.

PROFESYONEL BİR KOÇUN TEMEL GÖREVLERİ NELERDİR? *
Bir profesyonel koç; öncelikle danışanının hangi konuda kendisinde bir değişiklik yapmayı istediğini netleştirir, herhangi bir yönlendirme veya tavsiyede bulunmadan danışanının kişisel farkındalık kazanması, kazandığı farkındalıklarıyla seçenekler üretmesini ve bunlardan bir tanesini gerçekleştirmek için özgüvenli şekilde harekete geçmesini hedefler. Bu değişim sürecinde kişisel gelişim ve değişiminin sorumluluğunu alması konusunda yol arkadaşlığı yapar. Danışanın kendi çözümlerini üretmesi, güçlü yönlerini açığa çıkarması için koçluk araçlarını kullanarak yapılandırılmış görüşmelerle kişinin kendisi için hedeflediği noktaya gelmesi için destekte bulunur. Özetle; hem her bir görüşmenin içerisindeki hem de görüşmeler bütünündeki süreci yönetmenin sorumluluğu koçundur. Ve Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun da belirttiği üzere; etik kurallardan “gizlilik”, koçluk görüşmesi sürecinin en önemli unsurudur.

Bu eğitimi almak iş hayatında ne gibi farklılıklar oluşturur?

Eğitim, kişinin kendi farkındalığını yükselteceği, kendi güçlü alanları ve gelişim alanlarını net görmesini sağlayacağı için potansiyelini ortaya çıkararak her seviyede yöneticilik becerilerinin gelişmesini destekler, iletişim becerilerini daha güçlü kullanmasını, bu da kişinin iş hayatında bulunduğu noktadan hedeflediği noktaya daha etkili bir biçimde gitmesini kolaylaştırır. Koçluğun temel araçları olan, etkin dinleme, etkili soru sorma, takdir etme ve yapıcı geri bildirim verme araçlarıyla hem kendi departmanını yönetirken hem de bulunduğu kurumdaki diğer kişilerle olan açık iletişimini geliştirir ve kendi kişisel farkındalığını güçlendirir. Durumsal liderlik stillerini benimsemiş bir yönetici, gelişim alanlarını daha net görerek kendi için çalışma imkanı bulur ve bu da kendisinin iş hayatına olumlu olarak yansır.

YÖNETİCİ KOÇLUĞU HİZMETİ NEDİR? *
Yönetici koçluğu, kişinin öncelikli olarak iş hayatındaki performansını arttırmak amacıyla kişiye özel ve birebir uygulanan koçluk hizmeti. Yöneticilerin kısa ve uzun vadeli ulaşılabilir kurumsal hedeflere odaklanmasını kolaylaştırıcı, daha yüksek performans hedeflenen, liderlik becerilerinin ve kişisel gelişiminin artmasına destek olmak için tasarlanmış ayrıntılı ve bireyselleştirilmiş bir süreç. Koçluk hizmeti önceden kurgulanmış, belli zaman dilimine yayılan ve danışanın kendi gelişimini gözlemleyebileceği bir süreçtir. Kişinin kendindeki değişim ve pozitif gelişimi hayatına getirebilmesi ortalama altı ay kadar sürüyor.

Re: Koçluk! Profesyonel koçluk nedir, nasıl yapılır?

Gönderilme zamanı: 12 Nis 2023, 19:58
gönderen nscckts
HİZMET ALACAĞIMIZ KOÇTA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? *
Danışan ve koçun kimyasının uyuşması çok önemli. Bu nedenle danışanlar bir koç ile çalışmaya başlamadan önce birkaç farklı profesyonel koç ile tanışma görüşmesi yaptıktan sonra, çalışacakları koça karar vermeli. Her koçun farklı özgün bir koçluk stili olduğu için danışanın kendisini rahat hissedeceği, güven ortamı olduğuna inandığı bir alt yapının hazırlanması koçluk görüşmelerinin olmazsa olmazlarından.

PROFESYONEL BİR KOÇLUK SÜRECİNİN ÇERÇEVESİ NASIL ÇİZİLİR?
Her şeyin başında koçluk almak isteyen kişinin yaşamında bir değişim yapmaya olan istekliliği var. Değişim için kişinin istekliliği olmazsa olmaz. Koçluk, şimdi ile gelecekte olmayı arzu edilen bir duruma geçişi kolaylaştırmakla ilgili bir süreç. Yaklaşık altı aya yayılmış idealinde 10 görüşmeden oluşur. Sürecin tamamını kapsayan ana hedefi ve bunu destekleyen alt hedefleri netleştirilir, ardından görüşmeler belirlenmiş aralıklarla gerçekleştirilir. Birçok kişinin bildiğinin aksine koç akıl vermez, yol göstermez. Belli temel becerileri; güçlü sorular sormak, etkin dinlemek, yansıtmak gibi koçluk araçlarını da kullanarak danışanın içinde bulunduğu duruma “farkındalık kazanarak” yeniden bakabilmesini ve bu konuda kendi potansiyelini kullanarak kendi çözümünü üretmesini sağlar.

Re: Koçluk! Profesyonel koçluk nedir, nasıl yapılır?

Gönderilme zamanı: 12 Nis 2023, 19:59
gönderen nscckts
BİR MESLEK OLARAK KOÇLUK İŞ HAYATIMIZA NELER KATAR? *
Koçluk ülkemizde bir meslek olarak kabul edilmiş olup, uluslararası standartlarda ve etik kurallar çerçevesinde eğitimleri bulunan bir meslek. Kişi alması gereken tüm eğitimlerini tamamladıktan sonra istediği niş alanda koçluk yapmaya başlayabilir. Kişiler bu mesleği bir kurumun içerisinde çalışırken “iç koç” olarak kurumdaki çalışanların gelişimlerine katkı yapabilecekleri gibi, “serbest meslek” olarak da yapabilirler. Hatta bazı arkadaşlarımız profesyonel hayatta aktif şekilde çalışırken, sadece gönüllü koçluk projelerinde çalışarak koçluklar yapıyor. Sürekli gelişim içerisinde bulunan bir profesyonel koç meslek olarak bu sürece girdiğinde kendi pazarlama stratejisini kurgulayarak iş hayatında da etkin ölçüde yer alabilir. Koçluk eğitimlerine gelenler önce kendi hayatlarında onlar için anlamlı olan şeyleri netleştirirken, diğer taraftan bir uygulayıcı olarak da başkalarının kendi yaşamlarına farklı bakış açıkları kazanmasını ve onlar için önemli, değerli olan şeylerin netleştirilmesini sağlar. Her meslekte olduğu gibi koçluk mesleğinde de kişinin bu sürece verdiği emek, adanmışlığı ve “kilometre” yapıyor olması profesyonel koç olma yolculuğunun önemli noktaları.

Re: Koçluk! Profesyonel koçluk nedir, nasıl yapılır?

Gönderilme zamanı: 14 Nis 2023, 00:28
gönderen Ametist
Etkili mentörlük adında bir eğitim almıştım tam da bu konudan bahsediyordu. Bir ara notlarımı yükleyeyim.

Re: Koçluk! Profesyonel koçluk nedir, nasıl yapılır?

Gönderilme zamanı: 14 Nis 2023, 00:31
gönderen nscckts
Ametist yazdı:
14 Nis 2023, 00:28
Etkili mentörlük adında bir eğitim almıştım tam da bu konudan bahsediyordu. Bir ara notlarımı yükleyeyim.
nasıl sevinirim anlatamam :ask: müsait zamanında çok memnun olurum canım ,o kadar yoğunluğunun arasında istemeye yüzüm yok utanıyorum ama :utanma: gerçekten müsait boş vaktinde ama olur mu :ask:

Re: Koçluk! Profesyonel koçluk nedir, nasıl yapılır?

Gönderilme zamanı: 14 Nis 2023, 00:33
gönderen Ametist
nscckts yazdı:
14 Nis 2023, 00:31
Ametist yazdı:
14 Nis 2023, 00:28
Etkili mentörlük adında bir eğitim almıştım tam da bu konudan bahsediyordu. Bir ara notlarımı yükleyeyim.
nasıl sevinirim anlatamam :ask: müsait zamanında çok memnun olurum canım ,o kadar yoğunluğunun arasında istemeye yüzüm yok utanıyorum ama :utanma: gerçekten müsait boş vaktinde ama olur mu :ask:
Eklerim canım o da doçentlik kriterlerinden biri dersi aldım ama sınavına girmedim. Bayramdan sonra sınav için çalışırken notları da yüklerim.