İnsanların şuanda en çok kafasını karıştıran şeylerden birisi olan hangi bilgisayarı seçeceğim derdine elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Öncelikle uzun zamandır teknolijik gelişmeler neticesinde oldukça fazla miktarda bilgisayar markası ve modeli olmaya başladı. Bu kadar çok çeşit ve ürün gamı içerisinde kendinize en uygun bilgisayarı nasıl seçebileceğiz diye düşünmekten yorulduğunuzu biliyorum. 15 yılı aşkın bir süredir bu meslekte olmama rağmen halen ben bile kendime bilgisayar seçerken bu çelişkiler içerisinde kalabiliyorum. Ama en doğru bilgisayarı nasıl seçmemiz gerektiği ile ilgili bir kaç tabsiyede bulunmak istyorum.
1. ve ne önemli sorudan başlamamız lazım.
Mobilite mi (taşınabilirlik) yoksa sabitilk mi ?
Seçeceğimiz bilgisayar cinsini bu soru ile cevaplamamız en doğru şekilde olacağını öncelikle iyi bilmemiz gereklidir. Eğer ki sürekli olarak hareket halinde isek ve/veya seyehatlar yapıyorsak kesinlikle labtop türü bir cihaz ile mobilitemizi kazanmamız lazım. Ancak seyehatlerimizde ve/veya hareketliliğimizde bilgisayar ihtiyaçlarımız yok ise; veya sürekli olarak ofis işi yapıyorsak burada masaüstü bir bilgisayar tavsiyem olacaktır. Bu sadece maliyet açısından değil performans açısından da daha avantajlı olacaktır.
2. sorumuza gelecek olursak.
Grafik tabanlı işlemler olacak mı (Oyun, Grafik Tasarım, vs.)?
Seçtiğimiz bilgisayar şekline göre ( masaüstü & labtop ) donanım ihtiyaçlarımızı çıkarmamız gereklidir. Eğer alacağınız cihazda oyun oynamayacaksanız ya da grafiksel olarak yüksek istemci ihtiyaçlarınızın olduğu bir işlem istemiyorsanız oyuncu bilgisayarları olarak da geçen makinalara boşu boşuna yüksek bedeller ödemek zorunda kalırsınız. çünkü bu bilgisayarlar yüksek performansta çalışmaya göre tasarlandıkları için sizin için fazla yüsek kalacaktır. Yapmak istediğimiz iş modelini ve / veya kullanım şeklimizi çok iyi planlamamız gerekiyor.
3. sorumuz ise
Kullanacağımız sistemlerin minimum sistem gereksinimleri nelerdir.
İşte bu soru işin en zor taraflarından birisi. Genel geçer bir sistem kullanımın dışında kullanmayı planladığınız ya da kullandığınız uygulamalarınız için hangi donanım ihtiyaçlarının olduğunu iyi belirlemkte fayda var. Seçeceğiniz sistemde minimum sistem gereksinimleri yerine tavsiye edilen sistem gereksinimlerinde veya biraz daha iyisini almanız tavsiyem olacaktır.
Aklınıza takılan sorularınızı bekliyorum. Elimden geldiğince bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım...