Aslında hiç var olmaması gereken gezegenin gizemi çözülemiyor

uzay

Gündemdeki Haberleri Buradan Takip Edebilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 41935
Mesajlar: 16791
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7748 kez
Burç:
İletişim:

Aslında hiç var olmaması gereken gezegenin gizemi çözülemiyor

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Aslında hiç var olmaması gereken gezegen 8 Ursae Minoris b'nin gizemi çözülemiyor
Bir gezegen düşünün ki aslında hiç var olmaması gerekirken tüm haşmetiyle uzaydaki hayatını sürdürüyor. Ve hiç kimse, bunun nasıl olabildiğini anlayamıyor.


8 Ursae Minoris b ilginç bir ötegezegen ve gökbilimciler bu gezegenin aslında var olmaması gerektiğini söylüyor. Gezegen, yıldızından Dünya-Güneş mesafesinin sadece yarısı kadar uzakta yer almasının yanı sıra, yıldızının genişleyerek gezegeni yok etmesine neden olması gereken bir aşamanın ötesine geçmiş gibi görünüyor. Yine de 8 Ursae Minoris b, tüm mantıksal açıklamalara meydan okuyarak ve astronomları şaşırtan bir şekilde varlığını sürdürüyor.

Ars Technica'nın açıkladığına göre, bu gizemli ötegezegenin yok oluşuna meydan okuyabilmiş olmasının, hiçbiri çok inandırıcı olmasa da, bazı olası açıklamaları bulunuyor. Gezegeni ilk olarak keşfeden astronomlar, ev sahibi yıldızının bu kritik dönem sırasında bir beyaz cüceyi yutmaya çalışmasından dolayı gezegenin yok olmaktan kaçınmış olabileceğini öneriyor.


Astronomlar, var olmaması gereken bu ötegezegeni ilk olarak radyal hız yöntemini kullanarak keşfettiler. Bu yöntem, bir gezegenin yörüngesinde dönüp dönmediğini belirlemeye çalışmak için bir yıldızdan gelen ışıktaki değişiklikleri izler. Bu çekme etkisi, gezegen yıldızı Dünya’ya doğru çektiğinde ışıkta bir miktar maviye kayma ve uzaklaşırken kırmızıya doğru bir kayma yaratır. Yine de, maviye kayma asla tamamen Dünya’ya doğru olmadığı için gezegenlerin tam olarak ne kadar büyük olduklarını tahmin etmek zordur.

Bu yüzden astronomların gezegen hakkındaki pek çok şeyi tahmin etmesi gerekiyor. Aldıkları okumalara göre, bu ötegezegen Jüpiter’in kütlesinin 1,6 katından fazlasına sahip ve bu da onu oldukça büyük bir gezegen yapıyor. Ayrıca yıldızı ile arasındaki mesafe, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık yarısı kadar. Bildirildiğine göre tam bir yörüngeyi sadece 93 günde tamamlıyor.

Bu gezegenin yıldızının ölümü ve genişleme sürecinden sağlam kurtulabilmiş olmasının muhtemel bir açıklaması, 8 Ursae Minoris b’nin yıldızından çok daha büyük, yani yıldız tarafından kuşatıldığında hayatta kalabilecek kadar büyük olması. Ancak, bu durumun doğru olması için yalnızca yüzde sekizlik bir ihtimal bildiriliyor. Bilim insanlarının söylediğine göre en olası açıklama, gezegenin bir çift yıldızın etrafında dönmeye başlaması ve şu andaki yıldız diğerinin atmosferini çekerek gezegeni yemesini engellemesi olabilir.

Bu açıklama eğer doğru çıkarsa, astronomların evrenimizde deşifre etmesi gereken daha fazla gizem olduğunu gösterecek. Gezegenlerin oluşum süreci hakkındaki anlayışımız zaten başka şekillerde de sorgulandığı için bu keşif, evrenimizde gerçekten neler olup bittiğine dair hiçbir fikrimiz olmadığına dair kanıtlara katkıda bulunabilir.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj