Malzemeler
10-12 adet için
250 ml su bardağı kullanın.
125 gr oda sıcaklığında yumuşacık tereyağı
1/4 su bardağı sıcak su
1/4 su bardağı soğuk süt
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı kuru aktif maya
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yumurtanın sarısı
2 çay kaşığı tuz
2-2.5 su bardağı un
Yapılışı
Kaynar su ve soğuk sütü karıştırıp ılık bir karışım elde edin. Şekeri ve mayayı da ekleyip karıştırın. 10-15 dakika ağzı kapalı beklesin kabarsın.
Kabaran mayalı karışımı karıştırma kabına döküp zeytinyağı, yumurta sarısı ve yumuşacık tereyağı ile karıştırın.
Tam burada not: Bu tariften 10-12 adet çıkıyor, eğer iki katı yapmak isterseniz; 2 yumurta sarısı yerine 1 bütün yumurta kullanabilirsiniz.
Karışıma kontrollü şekilde unu ekleyin, tuzu da beraberinde ilave edin ve yoğurun. Yumuşacık bir hamur olmalı, asla sert olmasın.
Hazır olunca yuvarlak şekil verip yağlı kağıt üzerine dizin. Üzerini örtüp 15-20 dakika dinlendirin.
Bu sırada fırını 180 dereceye ısıtın.
Mayalanan poğaçaların üstüne yumurta sarısı sürün. Yumurta sarısına bir damla pekmez veya biraz şeker ilave ederseniz daha parlak olur. Çatalla izler yapın ve sıcak fırına verin. Üzeri kızarınca hazır, afiyetler olsun.