Sürekli açlık hissine yol açan 10 sebep

Diyet, Detoks, Diyet Listesi, Egzersiz Programı, Sağlıklı Zayıflama, Online Diyet, İdeal Kilo, Diyet Kürleri, Beslenme Kürleri, Sağlıklı Beslenme, Bulimia, Anoreksiya hakkında bilmek ve paylaşmak istedikleriniz...
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 38691
Mesajlar: 15684
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7747 kez
Burç:
İletişim:

Sürekli açlık hissine yol açan 10 sebep

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

1. Çok az uyumak
Yetersiz uyumak, açlığı bastıran leptin hormonunun azalmasına ve iştah hormonu olan ghrelin’nin artmasına neden olur. Bu nedenle gün içinde daha fazla acıkırsınız. Uzmanlar bu sorunun yaşanmaması için 7-8 saat uykunun yeterli olacağını söylüyor.

2. Susuzluk
Beynimizde açlık ile susuzluğun hissedildiği bölge çok yakındır. O nedenle bazen susuzluğu açlık olarak algılayabilir ve sizi bir şeyler atıştırmaya yöneltebilir. Bu durumun önüne geçmek için bol bol su içmek şart. Porsiyon kontrolü yapmak için de yemeklerden önce bir bardak su içmek işinizi kolaylaştırabilir.

3. Öğün atlamak
Sabah ‘Kahvaltı hazırlamak için vakit yok’ diyerek, öğlen ‘Yoğunluktan yemek yiyemiyorum’ diyerek akşam oluyor ve akşama dünyaları yiyebilecek duruma geliyorsunuz. Ancak düzenli şekilde ana ve ara öğünlerinizi yapmanız; açlığınızı ve kan şekerinizi dengede tutmanın en etkili yollarından biri olacaktır.

4. Yeterince beslenmemek
Gün içinde ihtiyacınız olan besinleri almadığınızda kendinizi aç hissetmeniz çok normal. Ya da yeterli yediğinizi düşünüyor ancak çok fazla enerji harcıyorsanız, yine açlık yaşayabilirsiniz. Bir besin günlüğü tutmak ya da vücudunuzu dinlemek size yol gösterecektir.

5. Yanlış yemek seçimi
Sık sık ve fazla miktarda basit karbonhidrat tüketimi kan şekerinizde dalgalanmalara ve dolayısıyla midede sürekli olarak açlık hissine sebep olur. Acıktıkça da tekrar basit karbonhidratlara yönelim yaşanır ve kısır bir döngüye girilir. Bunu önlemek için öğünlerinizin içeriğine dikkat etmelisiniz.

6. Sosyal medyada fazla vakit geçirmek
Gün içinde sosyal medyada gördüğümüz ağzımızı sulandıracak yemek görselleri, açlık hormonu olan ghrelin’in artışına sebep olur. Böylece yemek videoları, görselleri ile sık sık karşılaşınca açlık hissetmek kaçınılmazdır. Takip ettiğiniz hesap türlerini kontrol etmek bir çözüm olabilir.

7. Yaklaşan regl dönemi
Bu dönemde vücuttaki progesteron seviyesi yükselirken kendinizi depresif ve karamsar hissetmeye meyilli hale gelirsiniz. Bu olumsuz psikolojik durum ise şekerli ve abur cubur gibi besinlere yönelmenize sebep olur. Tercihlerinizi yaparken öğünlerin dengesine dikkat etmeli ve içeriği sağlıklı olanları tercih etmelisiniz.

8. Sıkılmak
Gerçekten acıktınız mı, yoksa sadece yapacak başka bir şey mi yok? Bazen sadece oyalanmak için ya da sıkıldığınız için yemek yediğinizi fark ettiyseniz kendinizi oyalayacak başka yollar bulmalısınız. Belki de doğada yürüyüş, arkadaşlarla sohbet, güzel bir kitap…

9. Bir gece önce çok yemek
Çok şaşırtıcı olabilir ancak doğru! Bir gece önce fazla kaçırmanın sonucu olarak, özellikle şeker ve hamur işi ağırlıktaysa; kan şekerini dengelemek için pankreas daha fazla insülin salgısı yapar. Böylece sabah daha aç olarak güne başlamanıza sebep olabilir.

10. Çok hızlı yemek yemek
Beyne tokluk hissi 20 dakikada ulaşır. O süreye ne sığdırdığınız sizin elinizde... Çok hızlı yemek yemek de, genellikle fazlaca kalori alımı demek olur. Çözümü ise elbette yiyecekleri iyice çiğnemek ve acele etmeden yemek.
2 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj