Geçmişi hatırlamanızı sağlayacak romanlar

Okumayı seven herkesin ortak alanı. Kitap tavsiyeleri, kitaplar ve yazarlar üzerine sohbet ve tavsiye alanıdır...

Moderatör: deanspie

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42717
Mesajlar: 17028
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Geçmişi hatırlamanızı sağlayacak romanlar

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Lavinia, Ursula K. Le Guin
Fantastik kitaplarıyla tanınan Ursula K. Le Guin'in tarihi roman yazma konusunda da yetkenekli olduğunu gösteren Lavinia, adını Roma İmparatorluğu'nun temellerinin atılışını anlatan destan Aeneis'in kadın karakteri Lavinia'dan alıyor. Vergilius'un destanında pek bir rolü olmayan, karakterden ziyade bir satranç taşı gibi çizilen Lavinia'nın hikâyesini romanına taşıyan Le Guin, sessiz karakterin kendi destanını yazarken savaşın doğasını, ataerkil toplumu, aile ve siyasi hayatı irdeliyor. Lavinia'nın ağzından anlatılan bu yeni destan, Le Guin'in dili kullanmadaki eşsiz yeteneği sayesinde sizi Roma'nın kuruluş yıllarına götürecek.

Alias Grace, Margaret Atwood
Biraz daha yakın tarihlere, örneğin yakın modern çağa gitmek isterseniz, 1843'te yaşanmış gerçek bir hikâyeyi konu alan Alias Grace'i okuma listenize alın. Dizi uyarlaması da yapılan Handmaid's Tale ile dünya çapında üne kavuşan Kanadalı yazar Margaret Atwood, psikolojik gerilim romanı Alias Grace'te işverenini öldürmekle suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bir hizmetçi kadının öyküsünü anlatıyor. Başkarakter Grace Marks'ın ve onun zihin yapısını araştıran doktor Simon Jordan'ın öyküsü, aynı isimle ekrana da uyarlandı.

The Remains of the Day, Kazuo Ishiguro
Nobel ödüllü Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro'nun tüm zamanların en iyi romanlarından biri olarak gösterilen kitabı The Remains of the Day'in adını, Anthony Hopkins'in başrolde olduğu filminden de hatırlıyor olabilirsiniz. Türkçeye Günden Kalanlar ismiyle çevrilen roman, okuyucusunu 20'inci yüzyılın başlarına, bir İngiliz soylusunun malikanesine götürüyor. İyi niyetli Lord Darlington'a sadakatle bağlı olan uşak Stevens, lordunun verdiği yanlış kararlara rağmen onun hakkında hiçbir zaman olumsuz bir düşünceye kapılmaz. Lord Darlington'ın kaybının ardından o güne kadarki yaşamını tekrar gözden geçiren Stevens, yeni bir serüvene atılır. The Remains of the Day'in konusunu hem malikaneleri hem de ikinci dünya savaşının yüzünü bambaşka açılardan gösteren bir "yalnızlık" anlatısı olarak özetleyebiliriz.

The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald

Geçmişe gitmek istiyorsanız, kayıtlara Jazz Age olarak geçen 1920'ler, doğru rota. F. Scott Fitzgerald'ın Amerika'nın şatafatlı evler, partiler, kıyafetler ve ilişkilerle dolu günlerini anlatan romanı, bir aşk hikâyesinden yola çıkarak Amerikan Rüyası'nın çöküşüne ışık tutuyor. Yoksul bir geçmişe sahip başkarakter Jay Gatsby'nin Long Island'da bir mâlikeye uzanan yaşamı, aslında aşkı Daisy'e ulaşmak için bir araçtır. Geçmişin geri getirilemeyeceğini çarpıcı bir şekilde anlatan romanın Leonardo DiCaprio'nun başrolünde yer aldığı sinema uyarlaması da kendisi kadar etkileyici.

Midnight's Children, Salman Rüşdi
Hint asırlı yazar Salman Rüşdi'nin Türkçeye Geceyarısı Çocukları adıyla çevrilen romanı Midnight's Children, Hindistan'ın bağımsızlık hikâyesini konu alıyor; yani okuyucusunu 1947 yılının yazına ışınlıyor. Hindistan'ın özgürlüğe kavuştuğu 15 Ağustos'ta dünyaya gelen başkarakter Salim Sina'nın etrafında şekillenen roman, fantastik gerçekçiliğe kayan üslubu ve Hindistan için önemli bir olaydan yola çıkan konusu ile tarih ve edebiyatı harmanlıyor. Yalnızca tarih yolculuğuna çıkıp bambaşka bir kültürün bağımsızlık hikâyesini keşfetmenizi değil, birçok duyguyu yoğun olarak hissetmenizi de sağlayacak Midnight's Children, 20'inci yüzyılın en iyi 100 romanı arasında gösteriliyor.
1
1 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj