Arabada kitap okuyunca neden midemiz bulanır?

Okumayı seven herkesin ortak alanı. Kitap tavsiyeleri, kitaplar ve yazarlar üzerine sohbet ve tavsiye alanıdır...

Moderatör: deanspie

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42612
Mesajlar: 16995
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Arabada kitap okuyunca neden midemiz bulanır?

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Arabayla, otobüsle yapılan uzun yolculuklarda pek çok kişi kitap okumayı tercih eder. Ancak bazı kişiler için bu rahatsız edici bir deneyim yaşatabilir. Çünkü bazen arabada kitap okumak araba tutmasına, mide bulantısına yol açabilir. Bu durumda ani baş ağrısı, soğuk terleme ve mide bulantısı hissedilir. Aynı durum arabada cep telefonundan bir şeyler okuyanların da başına gelebilir. Peki, bu durumun nedeni ne?

Nöropsikiyatrist Dr. Ooha Susmita hareket halindeki bir araçta kitap okumanın neden bazı insanların aniden midesini bulandırdığı açıklıyor. Ona göre bir araçta kitap okumak 'duyusal uyumsuzluğa' neden oluyor. Yani, "gözler tarafından alınan bilgi ile iç kulaklar tarafından hissedilen duyumlar arasında bir çatışma yaşanır. Beyniniz, gözleriniz sabit bir nesneye odaklanırken iç kulağınız aracılığıyla hareketi algılar.

Yani özetle bu durum iç kulağınız ve gözleriniz hareket edip etmediğiniz konusunda aynı fikirde olmadığında ortaya çıkar.

Susmita, Insider'a yaptığı açıklamada, "Bu durumda gözleriniz hareket etmediğinize dair sinyaller gönderirken, hareketi ve yön değişikliklerini algılayan iç kulaklarınızla çelişen bir duyusal uyumsuzluk yaratıyor. Vücudun normal denge hissinde bozulmaya yol açan bu duyusal çatışma, mide bulantısı, baş dönmesi, terleme ve bazen kusma gibi semptomlara neden olabilir" diyor.

Okumak, odaklanmış dikkat ve ince görsel takip gerektirdiği için bu çatışma duyusal uyumsuzluğu daha kötü bir hale getirir.

Susmit, bununla birlikte, herkesin bu hissi yaşamadığını ve bu konulardaki hassasiyetlerin kişiden kişiye değiştiğini söylüyor. Susmita, araç tutması yaşayanlara arabadayken kitap okumayı sınırlandırmasını ya da tamamen vazgeçmesini öneriyor.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj