Gaziantep mutfağı aslında vegandır

Gaziantep lezzetleri, Tahir Tekin Öztan

Paylaşmak istediğiniz püf noktalar, öneriler ve tarifler listesini buradan oluşturabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42741
Mesajlar: 17031
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Gaziantep'in ünlü restoran zinciri Sahan'ın sahibi Tahir Tekin Öztan, başarılı bir şef ve işletmeci olmasının yanında; memleketinin lezzetlerini dünyaya tanıtmayı gaye edinmiş bir mutfak âşığı.

Bu amaçla 2 bin kadınla görüşerek "Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" adında arşivlik bir kitap hazırlayan Öztan, imza attığı "ilk"lerle de 20 yıldır sektöründe öncü olmayı sürdürüyor.
981861-171551226.jpg
nereden geliyor 'Sahan' ismi?

İlk Sahan restoranını eniştem kurdu. 'Sahan' da onun koyduğu bir isim. Sahan, bakır tabak demek biliyorsunuz. Eskiden porselen tabak yoktu, sahanlar vardı. Restoranımızın ismi de oradan geliyor.


- Ne zaman kuruldu ilk restoran?

1970 senesinde, Caddebostan'da kuruldu. Caddebostan'ın gerçekten bostan olduğu zamanlardı. Eniştem aynı zamanda ustam benim. Beni yetiştiren, sektöre kazandıran kişi. Onun yanında çıraklık yaptım yıllar boyunca.

Hani "Sıfırdan başladım" derler ya; benim için de öyle oldu. Komilik yaptım, bulaşık yıkadım, bu sektörün her kademesinde çalıştım.

"Gaziantep mutfağı aslında vegandır"

- Çok zengin bir menünüz var; kebaplar, mezeler... Hepsi de çok özenle seçilmiş. Sunduğunuz lezzetlerden bahsedelim biraz da...

Gaziantep mutfağı denilince akla ilk kebap gelir. Oysa Gaziantep mutfağı aslında vegandır.

- Öyle mi?

Tabii ki. Kebapların yanında çok sayıda mezelerden oluşur bizim mutfağımız. Zaten kebabı da sebzelerle, meyvelerle sunarız.

Her mevsimin ayrı bir lezzeti vardır. Mesela ilkbahar kebabın nirvana yaptığı dönemdir; Malta eriği yani yenidünya meyvesiyle hazırladığımız kebap, sarımsak kebabı, keme kebabı bu dönemin yıldızlarıdır.

Kışın soğan kebabı, yazın domatesli kebap, patlıcanlı kebap çıkar. O nedenle Gaziantep mutfağında her dönem menü değişir.
981821-1090831213.jpeg
- Bu, Gaziantep mutfağına özgü bir durum mu?

Aynen öyle. Diğer restoranlara gidersin, dört mevsim Adana, Urfa, beyti yersin. Ama Gaziantep mutfağında öyle değildir.

Mesela Gaziantep'e gidip yemek yediniz, "Aa ne güzel" dediniz. Kışın gittiğinizde aynı yemeği bulamazsınız, farklı lezzetler yapılır çünkü.

Bu yüzden Gaziantep'e bir defa gitmek, şehri tanımaya yetmez. Dört mevsim gideceksiniz ki, Gaziantep'i tanıyıp lezzetlerini tadabilesiniz.
981806-1948264379.jpeg
"Diğer kebaplarla aramızda 'sanat farkı' var"

- Antep kebabının diğer yöresel kebaplardan en temel farkı nedir?

Bu soruyu hep soruyorlar. Şöyle anlatayım; şimdi buradan kalkıp İstanbul'daki en iyi Adana kebapçısına gidelim, bize ne getirecek?


- Adana kebabı.

Evet, Adana kebabı. Bir daha gidelim, ne getirecek? Yine Adana getirecek, o kadar. Ama biz her dönemde, her mevsimde farklı yemekler getireceğiz masanıza. Bir de arada "sanat farkı" var.
981796-53466237.jpeg
- O nasıl oluyor?

Şöyle; kuzu etini götürüp koyun Gaziantep kebapçısının önüne, nakış gibi işler. Bütün eti kemiksiz olacak şekilde ayıklar. Ayıklarken de kebap olacak yeri, şiş olacak yeri, lahmacun olacak yeri ayırır.

Adana kebapçısı ise kıymayı kuyrukla yoğurur, hatta bazıları dana eti karıştırır. Yani arada çok küçük farklar var zannediyorlar, halbuki uçurum var aslında.

Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim; Urfa'nın patlıcanı çok güzeldir. Dünyanın en güzel patlıcanıdır hatta. Onların patlıcanı çok önde, çok güzel.

- Yemeklerinizi bu kadar lezzetli kılan nedir peki?

Malzemenin en iyisini, en kalitelisini kullanmak ve mevsiminde ürün tercih etmek.
981791-1078840920.jpeg
Gaziantep'te öyle bir işçilik, öyle bir zanaatkârlık vardır ki, et kötü de olsa usta onu mükemmel hale getirir.
981811-91656039.jpeg
"Gaziantep'in kendisi tescilli!"

- Gaziantep kebabı tescilli bir lezzet mi?

"Gaziantep'in tescilli kebabı yok" diyorlar ama Gaziantep'in kendisi tescilli zaten.

Bugün saygın kebapların hepsi bu kentten çıkmıştır. Yaratıcı bir kenttir.

Bunu her zaman derim, hatta kitabımda da bahsettim; Gaziantep yaratıcı bir şehirdir. Bu yaratıcılık da yokluktan ve imkansızlıklardan çıkmıştır.

Unesco tarafından türk mutfakları dışında ayrıca antep mutfağı yer almış ve tescillenmiştir.

- Aynı yemeğin bu kadar farklı tariflerinin olmasının nedeni neymiş peki?

Benim de garibime gitti. Onun sebebini de araştırdım. Sebebi neymiş biliyor musun?


- Ne?

Ekonomi... Şimdi diyelim senin baban çok zengin, alinazik yaparken kuşbaşı doğruyor, üstüne onu koyuyor.

Diğerinin babası daha orta gelirli, o kıyma koyuyor. Benim babam da fakir, sadece yağ koyuyor...

O da Gaziantep mutfağı, diğeri de. Yani tariflerin bu kadar çeşitli olmasının sebebi ekonomik.


981816-1023877243.jpeg
"Yenidünya kebabının senede 20 günlük süresi var"

- En sevdiğiniz kebapları soralım o halde...

Ben baharda yenidünya kebabına bayılırım. Ekşi böyle, mayhoş olur. Onun etle buluşması inanılmaz bir lezzettir.

Bir de her mevsimde sadece 15-20 gün süresi vardır. O süreyi kaçırdın mı, muhteşem lezzeti bulamazsın. Artık bir sonraki seneyi bekleyeceksin.

981851-249640490.jpg
4 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42741
Mesajlar: 17031
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#2

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

@Ametist @Skinkeyr @Poudré @Aylakkadin @Bensimo @Sebboy58 @Kitty @iremcik @Suzannaa
1 Resim 4 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
Poudré
Seçkin Üye
İfadeler: 7016
Mesajlar: 1829
Kayıt: 22 Oca 2023, 00:10
Ruh hali:
Teşekkür etti: 409 kez
Teşekkür edildi: 350 kez
Burç:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#3

Okunmamış mesaj gönderen Poudré »

Ne şanslısın ya tam yerindesin 😁
2 Resim 1 Resim 1 Resim



Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42741
Mesajlar: 17031
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#4

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Poudré yazdı:
07 Haz 2023, 13:31
Ne şanslısın ya tam yerindesin 😁
o yüzden asla incecik olamıyorum şans mı ceza mı bilemedim :kahkahaa:
3 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
Poudré
Seçkin Üye
İfadeler: 7016
Mesajlar: 1829
Kayıt: 22 Oca 2023, 00:10
Ruh hali:
Teşekkür etti: 409 kez
Teşekkür edildi: 350 kez
Burç:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#5

Okunmamış mesaj gönderen Poudré »

nscckts yazdı:
07 Haz 2023, 14:09
Poudré yazdı:
07 Haz 2023, 13:31
Ne şanslısın ya tam yerindesin 😁
o yüzden asla incecik olamıyorum şans mı ceza mı bilemedim :kahkahaa:
Şans şans 😁😁
3 Resim



Kullanıcı avatarı
Kitty
İfadeler: 625
Mesajlar: 367
Kayıt: 16 Mar 2023, 09:48
Teşekkür etti: 82 kez
Teşekkür edildi: 41 kez
Burç:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#6

Okunmamış mesaj gönderen Kitty »

vegan mi :) katmerler kabablar şehri gaziantep ama:D
1 Resim 1 Resim



Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42741
Mesajlar: 17031
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#7

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Kitty yazdı:
07 Haz 2023, 15:36
vegan mi :) katmerler kabablar şehri gaziantep ama:D
konuyu okumamışsın kuşum
bak diyor ki ;

Gaziantep mutfağı denilince akla ilk kebap gelir. Oysa Gaziantep mutfağı aslında vegandır.

- Öyle mi?

Tabii ki. Kebapların yanında çok sayıda mezelerden oluşur bizim mutfağımız. Zaten kebabı da sebzelerle, meyvelerle sunarız.

Her mevsimin ayrı bir lezzeti vardır. Mesela ilkbahar kebabın nirvana yaptığı dönemdir; Malta eriği yani yenidünya meyvesiyle hazırladığımız kebap, sarımsak kebabı, keme kebabı bu dönemin yıldızlarıdır.

Kışın soğan kebabı, yazın domatesli kebap, patlıcanlı kebap çıkar. O nedenle Gaziantep mutfağında her dönem menü değişir. diyor ...


yani erikli , yenidünyalı kebabı nerede gördün antepden başka diyor meyvelerle sebzelerle yaparız ve sunarız daha çok diyor ...
örneğin 1 kebap siparişi verirsin ama öncesinde 4 kişinin doyacağı full sebzeli mezeler gelir :sunabak:
2 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
Sebboy58
Seçkin Üye
İfadeler: 8940
Mesajlar: 5200
Kayıt: 21 Oca 2023, 22:30
Teşekkür etti: 2014 kez
Teşekkür edildi: 2707 kez

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#8

Okunmamış mesaj gönderen Sebboy58 »

Gaziantepin en çok baklavasıni merak ediyorum valla 🤭
2 Resim



Kullanıcı avatarı
deanspie
Seçkin Üye
İfadeler: 5605
Mesajlar: 1990
Kayıt: 08 Oca 2023, 14:38
Konum: Dragonstone
Ruh hali:
Teşekkür etti: 24 kez
Teşekkür edildi: 11 kez
Burç:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#9

Okunmamış mesaj gönderen deanspie »

Vegan diyince bile aklıma fıstık sarmaları geldi :D
1 Resim 1 Resim



Kullanıcı avatarı
Kitty
İfadeler: 625
Mesajlar: 367
Kayıt: 16 Mar 2023, 09:48
Teşekkür etti: 82 kez
Teşekkür edildi: 41 kez
Burç:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#10

Okunmamış mesaj gönderen Kitty »

Sebboy58 yazdı:
07 Haz 2023, 19:40
Gaziantepin en çok baklavasıni merak ediyorum valla 🤭
valla ben küçükken gitmişim..
orda beyendik mağazasini unutamiyorum antepin en büyük mağazalardan biriydi.. tamda yaninda kocaman bir park vardi.. gezilecek yerde çok..
hatta antep baklavasini yedim tadini unutamadim bu yaşa geldim bak:)
biz ailecek gezgindik..
tren turu gezmeye çıkmıştık..
o zamanda bilet bedavaydi bize babam TCDDciydi:)
ah be ne güzel günlerdir..
hayalim gezgin olmaktı.. olmadi.. Allah nasip etmiyorsa etmiyordur.. :(
2 Resim



Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42741
Mesajlar: 17031
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#11

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Kitty yazdı:
08 Haz 2023, 08:32
Sebboy58 yazdı:
07 Haz 2023, 19:40
Gaziantepin en çok baklavasıni merak ediyorum valla 🤭
valla ben küçükken gitmişim..
orda beyendik mağazasini unutamiyorum antepin en büyük mağazalardan biriydi.. tamda yaninda kocaman bir park vardi.. gezilecek yerde çok..
hatta antep baklavasini yedim tadini unutamadim bu yaşa geldim bak:)
biz ailecek gezgindik..
tren turu gezmeye çıkmıştık..
o zamanda bilet bedavaydi bize babam TCDDciydi:)
ah be ne güzel günlerdir..
hayalim gezgin olmaktı.. olmadi.. Allah nasip etmiyorsa etmiyordur.. :(
o mağaza bu bölgenin ilk en büyük mağazalarındandı hey gidi günler ,artık öyle bir yer yok yıkıp daha büyük etkinlik alanı yaptılar

baklavanında tadının burada daha güzel olmasının nedeni şekerin nem dengesiyle çok ilişkisi var aynı baklavayı buradan al izmire git ye buradaki tadı yine o yüzden alamazsın ,birde burada gerçek fıstık ve temiz en güzel yağlardan kullanıp şekeride şeker pancarından elde ediyorlar ,geçen istanbulda arkadaşım 3 dilim baklavaya 150 tl ödemiş üzüldüm sırf trans yağ mısır şurubu ve fıstık görüntüsü için bezelye den oluşan hamur yemiş oldu :malesef:
1
1 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
Kitty
İfadeler: 625
Mesajlar: 367
Kayıt: 16 Mar 2023, 09:48
Teşekkür etti: 82 kez
Teşekkür edildi: 41 kez
Burç:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#12

Okunmamış mesaj gönderen Kitty »

nscckts yazdı:
08 Haz 2023, 08:39
Kitty yazdı:
08 Haz 2023, 08:32
Sebboy58 yazdı:
07 Haz 2023, 19:40
Gaziantepin en çok baklavasıni merak ediyorum valla 🤭
valla ben küçükken gitmişim..
orda beyendik mağazasini unutamiyorum antepin en büyük mağazalardan biriydi.. tamda yaninda kocaman bir park vardi.. gezilecek yerde çok..
hatta antep baklavasini yedim tadini unutamadim bu yaşa geldim bak:)
biz ailecek gezgindik..
tren turu gezmeye çıkmıştık..
o zamanda bilet bedavaydi bize babam TCDDciydi:)
ah be ne güzel günlerdir..
hayalim gezgin olmaktı.. olmadi.. Allah nasip etmiyorsa etmiyordur.. :(
o mağaza bu bölgenin ilk en büyük mağazalarındandı hey gidi günler ,artık öyle bir yer yok yıkıp daha büyük etkinlik alanı yaptılar

baklavanında tadının burada daha güzel olmasının nedeni şekerin nem dengesiyle çok ilişkisi var aynı baklavayı buradan al izmire git ye buradaki tadı yine o yüzden alamazsın ,birde burada gerçek fıstık ve temiz en güzel yağlardan kullanıp şekeride şeker pancarından elde ediyorlar ,geçen istanbulda arkadaşım 3 dilim baklavaya 150 tl ödemiş üzüldüm sırf trans yağ mısır şurubu ve fıstık görüntüsü için bezelye den oluşan hamur yemiş oldu :malesef:
Mağazanin yıkılmasina üzüldüm.:( içinde büyük yürüyen merdivenler vardi oldukça çok kalabalıktı.. biz ordan bi sürü şey almiştik öle hatirliyorum sonra yaninda koca bi park vardi. çok güzel bir yerdi şimdi kalmiştir oralar artık.
ben eski günlerimi çok özlüyorum.degişiyor zaman.. şehir ayni kalmiyor..

antep baklavasi hiç bi yerde bulunmaz.. ama ki bizde cevizli baklava yapıyoruz.:D
1
1 Resim



Kullanıcı avatarı
muge
İfadeler: 15
Mesajlar: 37
Kayıt: 01 Oca 2023, 19:00
Teşekkür etti: 575 kez
Teşekkür edildi: 138 kez

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#13

Okunmamış mesaj gönderen muge »

En sevdiğim Gaziantep yemeği şiveydizdir, taze soğan ve pırasa ile yapılır yoğurtlu bir sulu yemektir ve üzerine safran serpilir .
1
1 Resim



Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42741
Mesajlar: 17031
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Re: Gaziantep mutfağı aslında vegandır

#14

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Kitty yazdı:
08 Haz 2023, 09:35
Mağazanin yıkılmasina üzüldüm.:( içinde büyük yürüyen merdivenler vardi oldukça çok kalabalıktı
onun yerine kütüphane cafe yapıldı daha güzel oldu :ask:
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj