Falafel Tarifi

Paylaşmak istediğiniz püf noktalar, öneriler ve tarifler listesini buradan oluşturabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42707
Mesajlar: 17028
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Falafel Tarifi

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Bir Orta Doğu Lezzeti Falafel Nasıl Yapılır?
indir (1).jpg
indir (1).jpg (10.9 KiB) 170 kere görüntülendi
Baharatlarıyla, farklı tatları bir arada kullanan yemekleriyle çokça tercih edilen mutfaklardan biri Orta Doğu mutfağıdır. Baharatlı ve sebzeli pilavları, mezeleri, farklı soslarla hazırlanan etleri yiyende mutlaka tekrar deneme arzusu bırakır. Ve Orta Doğu mutfağı denince akla ilk gelen yemeklerden biri de şüphesiz falafeldir.



Falafel Ne Demek?

Peki Mısır, Lübnan, Filistin, İsrail’de mutfakların vaz geçilmezlerinden olan falafel nedir? Temel malzemesi nohut olan falafel, içine eklenen baharatlar ve farklı pişirme yöntemleriyle çeşitlilik gösterse de temelde aynı lezzeti taşır. Kelime anlamı olarak “nohut ezmesiyle yapılan içli köfte” ifadesi aslında yapımını da özetler.



Falafel, Arapça “Biber” Kelimesinden Türemiş

Kimi kaynaklarda Arapça’da “biber” anlamına gelen “filfil” kelimesinden türediği belirtilir. Ancak biberden nohuta nasıl geçiş yaptığı bilinmese de bu muhteşem lezzetli ve faydalı yiyeceği hazırlamak için kolları sıvamaya hazır mısınız?



Falafel Yapımı İçin Gereken Malzemeler

Neredeyse dünyanın her ülkesine ulaşan falafeli evde yapmak istiyorsanız bu malzemeleri hazırlamanız, nohutu bir gece önceden ıslatıp ertesi gün de haşlamanız yeterli. Peki falafel nasıl yapılır? Falafel tarifini hazırlarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları nelerdir? Gelin sırayla bu sorulara cevap verelim.



Falafel Tarifi Malzemeleri:

2 su bardağı nohut
1 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Sıvı yağ


Falafel Yapılışı

Bir gün önceden suda ıslattığınız nohutları ayıklayıp doğradığınız kuru soğan, sarımsak ve maydanozları rondodan geçirin. Malzemeler iyice parçalansın ancak püre haline gelmesin. Karışım yoğunlaşmadan yoğurma kabına alın.
Yoğurma kabına aldığınız malzemelere 1 yumurta kırın. Ardından un, karbonat, kimyon, kişniş, karabiber ve tuz ilave edilerek homojen bir kıvam alana kadar yoğurun.
Hamur kıvamındaki karışımı 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
Buzdolabından çıkardığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.
Biçimli yuvarladığınız topları derin bir tavada bol kızgın sıvı yağda kızartın.


Falafel Sosu Hazırlayıp Muhteşem Dürümler Yapın

Kızgın yağda kızarttığını falafelleriniz artık yemeye hazır. Ancak burada sunum ve damak zevkiniz ortaya çıkıyor. Çünkü falafel köftelerinizi soslarla çeşitlendirerek dürüm ya da ekmek arası ya da salata yanında yiyebilirsiniz. Önce falafel sosunu hazırlayalım, dilerseniz nasıl yiyeceğinize sonra karar verin.



Falafel Sosu Nasıl Yapılır?

Falafel sos için gereken malzemeler:

1 su bardağı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı tahin
Yarım limonun suyu
Falafel sos hazırlanışı:

Süzme yoğurdu derin bir kaba alın. Tahin ve limon suyunu da ekleyerek güzelce çırpın. Ekşi tercihinize göre limon suyu miktarını ya da yoğun tat arzunuza göre tahini bir miktar arttırabilirsiniz.



Falafel Köfteleri Nasıl ve Ne İle Yenir?

Falafel köfteleriniz ve muhteşem falafel sosunuz hazır. Sıra geldi nasıl tüketeceğinize… Eğer yanında salata ile tüketecekseniz baskın tadı olan bir sos kullanmadan hazırlayacağınız bol yeşillikli bir salata hazırlayabilirsiniz. Sosu falafel köftelerin üzerinde gezdirerek ya da dipsos olarak sunabilirsiniz.



Falafel Dürüm Nasıl Yapılır?

Daha geleneksel şekilde tüketmek isterseniz de falafelleri dürüm yaparak yiyebilirsiniz. Hazır lavaşlar burada işinizi kolaylaştıracaktır. Lavaşların içine 3-4 falafel köftesi koyun, üzerine bir kaşık yardımıyla sos dökün ve lavaşı alt köftelerin kısmından katlayıp yuvarlayın.



Falafel Köftesi Kaç Kaloridir?

Bu muhteşem lezzeti tüketirken alacağınız kaloriye dikkat etmek isterseniz pişirme yöntemini ve sunumu değiştirebilirsiniz. Tıpkı içli köftede olduğu gibi falafelde de yağda yerine fırında pişirme yöntemini kullanmak kaloriyi düşürecektir. Dürüm yerine salata ile yemek de bir başka düşük kalori yöntemi olur. Buna göre:

Fırında pişmiş iki adet falafel köftesi 100 kaloridir.
Yağda kızartılmış iki adet falafel köftesi 330 kaloridir.


Protein ve Lif Kaynağı Falafel

Fırında pişirerek kalori alımını azaltacağınız falafel köfteleri protein ve lif açısından da beslenmenize önemli katkı sağlayacaktır. Çözünebilir lif kaynağı olması itibariyle de beslenme uzmanları falafeli kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yarayacak besinler arasında sayar.



Falafel Hazırlamanın Püf Noktaları

Hazırlamaya başlamadan önce ellerinizi ıslatırsanız falafel köfteleri elinize yapışmaz.
Falafel köftelerini kızartacağınız yağın iyice ısınmış olması gerekir.
İçindeki baharatları damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Özellikle kişniş alışık olmayan ağızlarda yemeğin tadını da olumsuz etkiler. Falafede asıl lezzeti hisettiren ürünler tahin ve kimyondur.
Köfte haline getirmeden önce falafel karışımını buzdolabında yeteri kadar bekletirseniz köfteleriniz dağılmaz.
Haşlanmış ya da konserve nohut kullanmayın. Nohutların sadece bir gece önceden ıslatılmış, hazırlarken suyu süzülüp çiğ olarak rondoya atılması olması önemli.
1
1 Resim


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Kullanıcı avatarı
Ametist
Moderatör
İfadeler: 12616
Mesajlar: 4191
Kayıt: 08 Oca 2023, 12:53
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2488 kez
Teşekkür edildi: 2448 kez
Burç:

Re: Falafel Tarifi

#2

Okunmamış mesaj gönderen Ametist »

nohutlu her şeyi severek yerim, falafel de yaparım hatta kendi aramızda adına falafel dediğimiz başka yemekler de oluyor :emojik:
0


Kader, gayrete aşıktır❤️

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj