Egzersiz yapmanın bir zamanı var mı?

İster spor aktivitelerinizi günlük olarak tutabiileceğiniz. İsterseniz egzersizlerden gördüğünüz faydaları anlatabildiğiniz alan.
Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 42717
Mesajlar: 17028
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Egzersiz yapmanın bir zamanı var mı?

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Egzersiz yapmak, genel sağlığınız ve özellikle de kalbiniz için oldukça faydalı. Rehberler haftada 150 dakika orta ila şiddetli aktivite yapmamızı tavsiye ediyor. Peki egzersizi ne zaman yaptığınız önemli mi? Bu dakikaları haftaya yaymak ya da sadece hafta sonuna yaymak arasında bir fark var mı?

UK Biobank'tan elde edilen verileri analiz eden yeni bir çalışma, yaptığınız egzersizi ne zaman yaptığınıza bağlı olarak faydasının azalıp azalmadığını araştırdı. Yaklaşık 90.000 sağlıklı, orta yaşlı insana, aktivitelerini takip eden bilek bantları takıldı. Bu kişilerin aktivite seviyeleri bir hafta boyunca kaydedildi ve özellikle orta ila şiddetli aktivitelere odaklanıldı.

Araştırmacılar, ivmeölçer değerlendirmesinden sonraki altı yıl içinde, düzenli olarak orta ila şiddetli aktivite yapan kişilerin hareketsiz kişilere kıyasla daha az inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve düzensiz bir kalp ritmi geçirdiğini saptadı.

Bu çalışmanın ortaya koyduğu yeni bulgu ise, aktivitelerinin yarısından fazlasını hafta sonu yapan kişilerde, hafta içine yayanlara kıyasla sonuçlarda bir fark olmamasıydı. Ne zaman yapıldığının bir önemi yoktu, orta şiddetli fiziksel aktivite kalp sağlığının iyileşmesiyle, zamandan bağımsız olarak ilişkiliydi.

Araştırmada yazarlar, haftada 150 dakikalık orta ila şiddetli aktivitelerinin çoğunu 1-2 gün boyunca yapan kişileri "hafta sonu savaşçıları" olarak adlandırdı. Bu, dağlara tırmanan bisikletçiler ya da 90 dakikalık yorucu futbol oynayan orta yaşlı erkekler izlenimi veriyor.

Araştırmaya katılan 37.000'den fazla kişi "hafta sonu savaşçısı" tanımına uyuyordu.

Egzersiz ve kalp sağlığı arasındaki ilişki basit: Ne kadar çok egzersiz yaparsanız sağlık durumunuz o kadar iyileşir. Bu çalışma, bir miktar fiziksel aktivite yapmanın kalbiniz için hareketsiz kalmaktan daha iyi olduğunu gösteriyor ki bu da haftada 150 dakika orta düzeyde aktivite yapamayan birçok insan için önemli bir uyarı.

Çalışma sonucuna göre pazartesiden cumaya hareketsiz bir yaşam sürmenin ve ardından cumartesi ve pazar günleri bir saat ya da daha fazla yürüyüş yaparak telafi etmenin herhangi bir zararı ya da farkı yok. Terlemeden 150 dakika dayanabiliyorsanız, bunu ne zaman yaptığınızın bir önemi yok.

Bu çalışmanın bulguları daha yoğun egzersizler için geçerli değil ve eğer Salı günü işe bisikletle gitme ya da Perşembe günü yüzmeye gitme fırsatınız varsa, bunu değerlendirmelisiniz. Kalbiniz size her zaman karşılığını verecek.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj