Utangaçlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu

Kullanıcı avatarı
nscckts
Site Admin
İfadeler: 43154
Mesajlar: 17217
Kayıt: 25 Ara 2022, 22:53
Konum: Gaziantep
Ruh hali:
Teşekkür etti: 2173 kez
Teşekkür edildi: 7749 kez
Burç:
İletişim:

Utangaçlıkla Başa Çıkmanın 8 Yolu

#1

Okunmamış mesaj gönderen nscckts »

Utangaçlık, kendinizi başkalarından uzaklaştırmanıza ve sosyal durumlardan kaçınmanıza neden olur. Kendinizi rahatsız hisseder ve kendinize güvenmekte zorlanırsınız. Başınız döner, terlersiniz ve konuşamazsınız. Utangaçlık hayatınızın her alanını etkileyebilir. Utangaç insanlar yeni arkadaşlar edinmekte zorlanırlar. Ayrıca, utangaç hissetmek, insanların topluluk önünde konuşmasını ve sağlıklı bir sosyal yaşam sürmesini engelleyebilir. Ancak unutmayın, kimse mükemmel sosyal becerilerle doğmadı. Bu nedenle utangaçlık, biraz üzerinde pratik yapılarak aşılabilir. Başka insanların yanında ne kadar gergin hissederseniz hissedin, sorunu kabul edip bazı adımlar atmaya başladığınızda daha öz güvenli olabilirsiniz.

Utangaçlığın birden çok nedeni var. Utangaçlıkla başa çıkmanın yolu hakkında konuşmadan önce bu sebeplerden kısaca bahsedelim.

1. Genetik etkiler
Evet, genetiğiniz utangaçlığa sebep olabilir! Ancak bu durum, utangaçlığı aşamayacağınız anlamına gelmiyor tabii ki.

2. Çevresel etkiler
İçinde büyüdüğünüz çevre, kişiliğiniz üzerinde büyük bir etkiye sahip. Mesela çok baskıcı ebeveynler tarafından yetiştirildiyseniz, insanlarla normal bir şekilde iletişim kurmakta zorlanabilirsiniz.

3. Travmatik deneyimler
Çocukluktan gelen travmatik deneyimler, yetişkinlik döneminde karşınıza çıkabilir. Örneğin, çocukken zorbalığa uğramak ileride utangaçlık yaşamanıza neden olabilir. Boşanma veya ölüm gibi ailede değişikliğe neden olan olaylar da utangaçlığa yol açabilir.

Sonsuza kadar utangaçlıkla yaşamanıza gerek yok. Bu 8 madde sayesinde utangaçlığınızın üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca, bu taktikleri uygulamaya koymak, sosyal etkileşimlerde olan güveninizi artıracaktır. İşte utangaçlıkla başa çıkmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler…

1. Yavaş yavaş başlayın
Konfor alanınızın dışına çıkmak bunaltıcı olabilir, bu yüzden kendinize biraz zaman verin. Mesela küçük hedefler belirleyin. Bir aile üyesiyle konuşarak veya bir iş arkadaşınızla havadan sudan sohbet ederek başlayın.

2. Hangi konuda iyi olduğunuzu keşfedin
Utangaçlığınız başarınızın önüne geçiyorsa, hayattaki fırsatları kaçırıyor olabilirsiniz. Güçlü yönlerinizi keşfetmek, yeni şeyler deneme konusunda kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olacaktır.

3. Kimse size bakmıyor!
İnsanlar yaptığınız her harekete dikkat etmiyor, merak etmeyin. Kalabalık ortamlarda herkes genelde kendine dikkat eder, o yüzden derin bir nefes alın.

4. Kendinizi sabote etmeyin
Genellikle en büyük düşmanımız, yine kendimiziz. Sosyal ortamlarda konuşurken ağzınızdan çıkan her kelimeyi sonradan uzun uzun düşünmeyin. Ayrıca başkalarının tonlarına ve yüz ifadelerine de aşırı odaklanmayın, çünkü uzun süredir utangaçlıkla baş ediyorsanız muhtemelen karşınızdakinin vücut dilini yanlış yorumlamaya meyillisiniz.

5. Hata yapacağınızı kabul edin
Hayatta illaki hatalar yapacaksınız ve bu, dünyanın sonu değil. Kendinizle ilgili hayal kırıklığına uğramak kolay, ancak kimse mükemmel değildir.

6. Fark edin
Utangaçlığınız sizi nasıl etkiliyor? Beden diliniz değişiyor mu? İnsanlarla göz teması kurmakta zorlanıyor musunuz ? Ne zaman ve hani koşullarda utangaç hissetmeye başladığınızı fark etmek, onunla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

7. Destek alın
Çevrenizdekilerin sizi yargılamadığını fark edince, kendiniz hakkında daha iyi hissedeceksiniz. Hatta sizi destekleyen insanlar varken konfor alanınızın dışına çıkabilirsiniz.

8. Terapi alın
Ne yaparsanız yapın utangaçlığınızın üstesinden gelemiyorsanız, bir uzmana danışabilirsiniz. Belki de bu durumun altında başka psikolojik sorunlar vardır.
0


Her insan yapmadığı tüm iyiliklerden sorumludur.

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj